Home Showbiz Frikën e largojnë besimi dhe dashuria

Frikën e largojnë besimi dhe dashuria

11 min read
0
0
18
kujtesa

05.11.2021 • 08:00

Frika është ndjenjë e pakëndshme. Njeriu kur e pret ose e sheh rrezikun, qoftë real apo joreal, frika ndodh në mes të perceptimit apo pritjes së rrezikut të vërtetë ose imagjinar. Frika përcillet me rizik, është një emocion shumë i theksuar, trishtim, habi, zemërim dhe neveri, do të thotë se në kultura të ndryshme e shprehur në mënyra të njëjta ose të ngjashme

Abdirahim Idrizi
Poliklinika “Galaxy”
[email protected]

Frika është një ndër problemet më të mëdha të jetës, është një mendim i mbetur në kurthin e mendjes. Mendja me frikë është në konfuzion dhe mund të jetë e dhunshme dhe agresive. Ndërsa frika si dhimbje ka për qëllim për të mbrojtur trupin nga rreziku por edhe nga dëmtimi mëtejshëm.

Struktura kryesore në tru që rregullon formimin e frikës reagon kur jemi në një situatë kërcënuese ose të rrezikshme, Hypothalamus / talamusi aktivizohet menjëherë dhe dërgon mesazhin përderisa të mos jemi të lirë nga frika, përderisa të shpikim çdo lloj arsye si pretekst për dështimet për paaftësitë tona dhe do të vazhdojmë duke kërkuar arsye për gabimet tona, do të mbetemi në errësirë. Kjo tregon paaftësinë për t’u përballur me realitetin, me statusin tonë të vërtetë. Duke jetuar në një shoqëri të tillë si kjo e jona, e korruptuar dhe e çmendur, me një konkurrencë, që gjeneron frikë, jemi të mbingarkuar pikërisht me një lloj frike, që të tremb, deformon, shtrembëron për çdo ditë, për të ardhmen e pasigurt tonën dhe të fëmijëve tanë.

A e njohim frikën?!

Një ndër çështjet kryesore të frikës është fakti se nuk duam të ballafaqohemi me realitetin tonë, të pajtohemi ashtu siç jemi realisht. Nga mungesa e kërkesave elementare si p.sh: Frikësohemi të mos e humbim vendin e punës, mungesa e ushqimit, veshmbathjes, shkollimit për fëmijët. Frikësohemi nga dhimbjet dhe sëmundjet, nga dominimi për të mos ditur se çfarë janë dashuria dhe besimi. Frikën e dëbon vetëm besimi, besimi i fortë në veten, në Zotin. Besimi të përcjellë deri në fund të jetës. Normalisht duhet t’i shqyrtojmë të gjitha sistemet e shmangies që kemi krijuar gjatë kohës. Atë moment që do të ballafaqohemi me problemin, me rrezikun, me punën tonë, atë moment ne do të zgjidhim atë.

Gjëja e parë që mund të pyesim se çfarë është frika, dhe si lind ajo. Paaftësitë tona për t’u ballafaquar me realitetin do të thotë lëvizja nga qartësia në paqartësi dhe kjo është ajo që ne e quajmë frikë. Frikësohemi nga e ardhmja, nuk jemi të përgatitur, e kaluara është e egër është e vrazhdë, bën një krahasim me kohën e shkuar e në të ardhmen. Përgatitu, mbaje mendjen top, ku shkove, ku ike, rri në gatishmëri dhe mos lejo të të befasojë asgjë. E papritura, e ardhmja mund të jenë të rrezikshme, tani ke diçka, por mund edhe të humbasësh. Mendimet që i projekton në kokën tënde janë mendime herë pas here të dyshimta për suksesin. Dyshimi për sukses e prodhon frikën. Vetë mund të vini re një gjë të tillë. Kur të jeni përballë diçkaje në mënyrë imediate nuk ekziston frika.

A ka mundësi që mendja jonë të përqendrohet dhe të jetojë me të tashmen?! A ka mundësi që mendja jonë të orientohet të përshtatet sipas kushteve dhe rrethanave që nuk varen nga ne?! A ka mundësi që të arrijmë të ngrihemi në lartësinë e duhur dhe që të mos na e prishin humorin?! Nëse humori prishet, atëherë frika mund të na kaplojë. Mendimet, ashtu si edhe kujtesa, janë të domosdoshme në jetën e përditshme, janë mjeti i vetëm që kemi për të komunikuar, për ta bërë punën tonë. Mendimi është reagim ndaj kujtesës, që vjen si akumulim i përvojës, njohjes, traditës dhe ambientit që na rrethon. Një nga detyrat e trurit është që të jetë i angazhuar, i preokupuar me diçka në çdo moment.

Shumë prej nesh tentojmë ta mbajnë mendjen gjithmonë të zënë për të mos e parë realitetin e vërtetë. Kemi frikë nga rreziqet, kemi frikë nga të papriturat, s’jemi të gatshëm të përballemi me frikën tonë. Është një pyetje me shumë rëndësi. Specialistët e kanë ndarë frikën në një nivel të thellë dhe në një nivel sipërfaqësor, por pa e kuptuar përvojën individuale, dogmat, njohjen, nuk do ta kuptoni veten tuaj. Nëse arrini të përballeni me frikën, të përballeni me dëshpërimin, vetminë e xhelozinë, apo me çdo gjë tjetër të pahijshme, do të vëreni se mendja juaj do të jetë e qetë, do të mund të shohë të vërtetën dhe realitetin. Atëherë ju e keni dëbuar frikën, ju nuk jeni xheloz, mendja juaj është e lirë. Thuaj nuk dua të kem brenda vetes as dhe një grimë urrejtjeje, xhelozie, ankthi ose frike, dua të jetoj krejt në paqe. Nëse dimë t’u shmangemi dhunës, politikës, luftërave, urrejtjeve ndërnacionale, urrejtjeve fetare, atëherë ne arrijmë të ngrihemi në lartësinë e duhur. Të mos lejojmë të na futin frikën, të na marrin lirinë.

Klione, një njeri i mençur i Greqisë, thoshte: “Tri gjëra janë të vështira – të mbash në heshtje një sekret, ta shfrytëzosh mirë kohën dhe të durosh me qetësi. Tё tria këto gjëra, në kohën tonë duket se janë në rrezik më shumë se asnjëherë tjetër, duke qenë se sot shoqëria vuan të gjejë një njeri që di të mbajë një sekret, një njeri të besueshëm, një njeri që di ta shfrytëzojë kohën e të durojë me qetësi.

Load More Related Articles
Load More By Vicianapress
Load More In Showbiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Inter – Liverpool: Statistika, analizë, formacionet e mundshme dhe parashikim

5 min Interi dhe Liverpooli do të luajnë mes vete në ndeshjen e zjarrtë të vlefshme për fa…